
Marinirana šarena salata – recept za 1 teglu od 1 litar
🧂 Sastojci:
(Možeš prilagoditi količine po veličini tegle i svom ukusu)
-
1 veća šargarepa (isečena na štapiće ili tanke kolutove)
-
1/4 glavice karfiola (razdvojen u male cvetove)
-
1 manja crvena paprika (na trake)
-
1/2 krastavca (kolutovi)
-
1/2 glavice crvenog luka (na polumesec)
-
2-3 čena belog luka (cele)
🍶 Marinada (za 1 litar tečnosti):
-
500 ml alkoholnog ili jabukovog sirćeta
-
500 ml vode
-
2 ravne kašike morske soli
-
1 kašika šećera (ili 1 kašičica ako voliš blago kiselo)
-
1 kašičica senf semena (opciono)
-
5-6 zrna crnog bibera
-
1-2 lovorova lista
🔧 Priprema:
-
Steriliši tegle i poklopce
– Operi i prokuvaj 5 minuta ili zagrej u rerni na 100°C. -
Priprema povrća
– Sve dobro operi i iseckaj kako želiš (štapići, kolutovi, trakice).
– Povrće možeš prethodno malo posoliti i ostaviti 30 minuta da pusti vodu – po želji. -
Punjenje tegle
– Slaži povrće u slojevima tako da tegle budu šarenolike i gusto popunjene.
– Dodaj beli luk, zrna bibera i lovor. -
Priprema marinade
– U šerpi prokuvaj vodu, sirće, so, šećer i začine.
– Kada proključa, odmah prelij preko povrća u tegli. -
Zatvaranje
– Zatvori odmah čistim poklopcem.
– Po želji okreni teglu naopako 10 min za vakum.
❄️ Čuvanje:
-
Ostaviti na sobnoj temperaturi 24h da se lepo poveže.
-
Zatim čuvati u frižideru.
-
Spremno za jelo za 2 dana, a idealno posle 5 dana.
-
Rok trajanja: 3–4 nedelje u frižideru.
Facebook Comments