Marinirana šarena salata – recept za 1 teglu od 1 litar

Marinirana šarena salata – recept za 1 teglu od 1 litar

🧂 Sastojci:

(Možeš prilagoditi količine po veličini tegle i svom ukusu)

  • 1 veća šargarepa (isečena na štapiće ili tanke kolutove)

  • 1/4 glavice karfiola (razdvojen u male cvetove)

  • 1 manja crvena paprika (na trake)

  • 1/2 krastavca (kolutovi)

  • 1/2 glavice crvenog luka (na polumesec)

  • 2-3 čena belog luka (cele)


🍶 Marinada (za 1 litar tečnosti):

  • 500 ml alkoholnog ili jabukovog sirćeta

  • 500 ml vode

  • 2 ravne kašike morske soli

  • 1 kašika šećera (ili 1 kašičica ako voliš blago kiselo)

  • 1 kašičica senf semena (opciono)

  • 5-6 zrna crnog bibera

  • 1-2 lovorova lista


🔧 Priprema:

  1. Steriliši tegle i poklopce
    – Operi i prokuvaj 5 minuta ili zagrej u rerni na 100°C.

  2. Priprema povrća
    – Sve dobro operi i iseckaj kako želiš (štapići, kolutovi, trakice).
    – Povrće možeš prethodno malo posoliti i ostaviti 30 minuta da pusti vodu – po želji.

  3. Punjenje tegle
    – Slaži povrće u slojevima tako da tegle budu šarenolike i gusto popunjene.
    – Dodaj beli luk, zrna bibera i lovor.

  4. Priprema marinade
    – U šerpi prokuvaj vodu, sirće, so, šećer i začine.
    – Kada proključa, odmah prelij preko povrća u tegli.

  5. Zatvaranje
    – Zatvori odmah čistim poklopcem.
    – Po želji okreni teglu naopako 10 min za vakum.


❄️ Čuvanje:

  • Ostaviti na sobnoj temperaturi 24h da se lepo poveže.

  • Zatim čuvati u frižideru.

  • Spremno za jelo za 2 dana, a idealno posle 5 dana.

  • Rok trajanja: 3–4 nedelje u frižideru.

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *