
Veganski marinirani beli luk i krastavci (recept za 1 teglu od 720 ml)
🧂 Sastojci:
-
300 g malih krastavaca (ili isečenih na kolutove debljine 5 mm)
-
1 glavica belog luka (očisti čenove, ne seckaj)
-
250 ml jabukovog ili alkoholnog sirćeta
-
250 ml vode
-
1 ravna kašičica soli (po mogućstvu ne-jodirane)
-
1/2 kašičice bibera u zrnu
-
2 lovorova lista
-
(opciono) 1 kašičica senf semena ili par grančica mirođije za dodatnu aromu
🔥 Postupak:
-
Sterilizacija tegle
-
Operi teglu i poklopac.
-
Stavi u rernu na 100°C na 15 minuta ili prokuvaj 5 minuta.
-
-
Priprema povrća
-
Krastavce operi i iseci ako su veliki.
-
Beli luk očisti i ostavi cele čenove.
-
-
Punjenje tegle
-
Ređaj red krastavaca, red belog luka.
-
Dodaj biber, lovor, i po želji senf seme ili mirođiju.
-
Lagano protresi teglu da se slože.
-
-
Pravljenje marinade
-
U šerpi pomešaj sirće + voda + so.
-
Pusti da proključa i odmah skloni s vatre.
-
-
Prelivanje
-
Vruću tečnost sipaj preko povrća u teglu, do vrha.
-
Zatvori teglu poklopcem.
-
-
Hlađenje i čuvanje
-
Po želji okreni teglu naopako 10 minuta radi vakuma.
-
Ohladi na sobnoj temperaturi, pa prebaci u frižider.
-
❄️ Čuvanje:
-
Drži u frižideru.
-
Najbolji ukus: posle 5 dana.
-
Rok trajanja: 3–4 nedelje u frižideru.
-
Ne koristi ako se pojavi bela pena ili neprijatan miris (retko se dešava ako je sterilno i hladno čuvano).
Facebook Comments