Veganski marinirani beli luk i krastavci (recept za 1 teglu od 720 ml)

Veganski marinirani beli luk i krastavci (recept za 1 teglu od 720 ml)

🧂 Sastojci:

  • 300 g malih krastavaca (ili isečenih na kolutove debljine 5 mm)

  • 1 glavica belog luka (očisti čenove, ne seckaj)

  • 250 ml jabukovog ili alkoholnog sirćeta

  • 250 ml vode

  • 1 ravna kašičica soli (po mogućstvu ne-jodirane)

  • 1/2 kašičice bibera u zrnu

  • 2 lovorova lista

  • (opciono) 1 kašičica senf semena ili par grančica mirođije za dodatnu aromu


🔥 Postupak:

  1. Sterilizacija tegle

    • Operi teglu i poklopac.

    • Stavi u rernu na 100°C na 15 minuta ili prokuvaj 5 minuta.

  2. Priprema povrća

    • Krastavce operi i iseci ako su veliki.

    • Beli luk očisti i ostavi cele čenove.

  3. Punjenje tegle

    • Ređaj red krastavaca, red belog luka.

    • Dodaj biber, lovor, i po želji senf seme ili mirođiju.

    • Lagano protresi teglu da se slože.

  4. Pravljenje marinade

    • U šerpi pomešaj sirće + voda + so.

    • Pusti da proključa i odmah skloni s vatre.

  5. Prelivanje

    • Vruću tečnost sipaj preko povrća u teglu, do vrha.

    • Zatvori teglu poklopcem.

  6. Hlađenje i čuvanje

    • Po želji okreni teglu naopako 10 minuta radi vakuma.

    • Ohladi na sobnoj temperaturi, pa prebaci u frižider.


❄️ Čuvanje:

  • Drži u frižideru.

  • Najbolji ukus: posle 5 dana.

  • Rok trajanja: 3–4 nedelje u frižideru.

  • Ne koristi ako se pojavi bela pena ili neprijatan miris (retko se dešava ako je sterilno i hladno čuvano).

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *