Dracena (žena zmaj)

Zbog zelenih listova neobičnog oblika, kao i lakog održavanja, Dracena je čest izbor ljubitelja zelenila u ukrašavanju enterijera doma ili radnog prostora.

Naziv Dracena dolazi od grčke reči Drakaina koja znači ženski zmaj, a u nekim delovima sveta ova biljka poznata je i pod nazivom Zmajevo drvo. Rod Dracene uključuje preko 40 vrsta žbunastih i sukulentnih biljaka, a kod nas je najrasprostranjenija vrsta Dracena Marginata koju karakteriše tanko, špicasto, zeleno lišće sa crvenkastim ivicama.

dracena 1

Dracena nije zahtevna biljka, ali treba imati na umu nekoliko opštih pravila kada je u pitanju njeno uzgajanje. Pre svega, Dracenu treba držati što dalje od jakih sunčevih zraka i promaje. Biljku zalivajte onda kada je zemlja suva na dubini od 5cm, a vodu sipajte dok ne počne da curi kroz rupe na saksiji. Preporuka je da se Dracena zaliva na svaka četiri dana kišnicom ili ustajalom vodom. Ipak, imajte u vidu da potrebna količina vode zavisi od visine biljke. Za Dracene koje su visine do pola metra, dovoljno je 250ml vode, dok veće primerke možete zalivati sa više tečnosti. Dracena preferira suvu zemlju, tako da će lakše podneti ako „preskočite“ jedno zalivanje, nego ako preterate sa hidratacijom. Biljku hranite tečnim đubrivom za kućne biljke na bazi algi ili minerala na svake dve nedelje u proleće i leto, a u jesen i zimu jednom mesečno. Lišće raste na vrhu stabla, zbog čega je važno da stabljika stoji uspravno. Kako biljka raste, lišće sa donjeg dela stabljike će opadati kreirajući zanimljive šare. Starijim biljkama potrebno je orezivanje.

dracena 2Razmnožavanje se obavlja u proleće, a najbolje je ono koje se obavlja reznicama. Reznice treba da budu 8cm do 10cm dugačke, a mesto reza dobro je premazati kalemarskim voskom. Reznice zatim ostavite da se osuše jedan dan nakon čega ih zasadite u mešavinu peska i treseta. Potrebno je nekoliko nedelja da se formira koren.

Presađivanje treba obavljati u proleće svake druge godine, a za ovu priliku birajte duboku posudu ili saksiju sa dobrom drenažom koja je oko 2,5 cm veća od prethodne. Biljku postavite u humusni supstrat sa tresetom i peskom, i uklonite što više stare zemlje iz prethodne saksije, koliko je to moguće da ne ošteti koren.

Dracenu ponekad napadaju štitaste vaši i crveni pauk, protiv kojih bi trebalo da koristite insekticid koji se kupuje u biljnim apotekama i nekim cvećarama.

Žuto lišće i opadanje

Braon i žuti vrhovi lišća pokazuju da je došlo do sušenja biljke, što može imati dva uzroka. Jedan razlog može biti previše sunčeve svetlosti zbog čega biljku treba premestiti u tamniji deo prostorije. Drugo objašnjenje može biti  previše suv vazduh, te se preporučuje da povremeno prskate biljku, najbolje destilovanom vodom. Ukoliko listovi postanu svetliji i bledi, to znači da joj je potrebno više svetla. Nagle promene u okruženju i temperaturi mogu uzrokovati opadanje lišća, ali biljka će se oporaviti kada se temperatura stabilizuje ili kad se prilagodi novim uslovima.

dracena 3Upozorenje

Dracena je otrovna za mačke i pse ukoliko je pojedu tako da je držite van domašaja kućnih ljubimaca.

Dodatni saveti i trikovi:

– Lišće brišite mekanom pamučnom krpicom kako biste uklonili eventualnu prašinu, i ne zaboravite da obrišete i donji deo lista. Uklanjanje prašine otvara pore tako da biljka može slobodno da diše.

– Kreirajte zanimljiv pejzaž tako što čete u jednu saksiju staviti tri dracene različite visine.

– Ukoliko želite da vaša dracena prestane da raste u visinu, presađujte je svake treće godine u saksiju iste veličine ili blago veće. Možete i odseći vrhove biljke ukoliko smatrate da je previsoka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *